Jump to main content
00 386 (0)5 662 11 50 tajnistvo@osvsmuc.si
Select Page

Mednarodna sodelovanja

 

MEPI- MEDNARODNO PRIZNANJE ZA MLADE 

Pod okriljem Nacionalnega urada Mepi izvajamo program bronaste stopnje za učence 8. in 9. razreda. Program zajema individualne aktivnosti učencev na področjih prostovoljstva, veščin in rekreativnega športa ter skupinsko izvedeno dvodnevno pustolovsko odpravo. 

V letošnjem šolskem letu bosta potekali ločeno:

  • MEPI pripravljalnica za 8. razred
  • MEPI izziv za učence 9. razreda

V programu sodelujejo Franka SAKELŠAK, Tomaž MIKELN, Mateja TOMAŽIČ, Debora UMER in David GOBBO (koordinator). 

 

FLL RAZISKOVALCI 2023 (MEDNARODNI PROJEKT)

Skupina učencev od 2. do 5. razreda bo pod vodstvom učiteljic delala po mednarodnem multidisciplinarnem raziskovalnem programu, ki spodbuja radovednost, kreativnost, sodelovalno učenje in skupinsko delo. Program je oblikovan tako, da otroci, stari od 6 do 10 let, s pomočjo priljubljenih LEGO kock in gradnikov spoznavajo matematiko, naravoslovje, tehniko in informatiko na način, ki je povsem primeren in prilagojen njihovi starosti. S pomočjo atraktivne robotike se na učinkovit in zabaven način navdušujejo za naravoslovje in tehniko, s čimer učenci skozi učenje z igro razvijajo in krepijo logični in tehnični način razmišljanja. Spodbuja jih k uporabi sodobnih tehnologij v koristne, humane namene. Otroci s pomočjo LEGO gradnikov konstruirajo in sestavijo motoriziran model, ki predstavlja vse, kar so spoznali in se naučili. Izdelajo poster »Pokaži mi!«, ki opisuje njihovo raziskovalno potovanje. Skozi proces dela se otroci naučijo o timskem delu, čudežih znanosti in tehnologije in zelo pomembnih ter unikatnih vrednotah FIRST – odkritje, inovativnost, vpliv, vključevanje/inkluzija, skupinsko delo in zabava. OB koncu vsake sezone se zberejo na festivalu, predstavijo svoja spoznanja, ekipo, model, delijo ideje z vrstniki in obiskovalci, dobijo povratne informacije odraslih radovednežev – ocenjevalcev, proslavijo zaključek sezone in se zabavajo! Na naši šoli smo bili v preteklosti že vključeni v FFL program. V jesenskem času bomo sestavili ekipo do šest učencev, starih od 6 do 10 let. Projekt FLL Raziskovalci vodita mentorici Mojca PRISTOV in Valentina LENARČIČ. 

 

ENO TREE PLANTING

Tudi letos bomo sodelovali pri tradicionalnem dnevu sajenja drevesa miru, ki bo kot vsako leto potekalo 21. septembra. Ta dan so Združeni narodi razglasili za svetovni dan miru. Otroško sajenje dreves simbolizira mir in kontinuiteto življenja. Skupaj z učenci bomo posadili drevo okolja. Vodja Katica ROŽAC JERMAN in tim Ekošola

 

NAŠA MALA KNJIŽNICA

V šolskem letu 2023/2024 bodo učenci 2. k, 4. a, 4.b in 4.c sodelovali v mednarodnem projektu Naša mala knjižnica. V okviru projekta bodo učiteljice z učenci prebirale priporočene knjige, učenci pa reševali naloge v Ustvarjalniku (1 ali 2), ki se nanašajo na prebrane knjige. V okviru projekta bodo sodelovali tudi v različnih natečajih, tekmovanjih, izmenjavah (bralni vlakec, izmenjava knjižnega junaka ipd.). Mentorice projekta so Andrea MARŠIČ, Mateja TOMAŽIČ, Tjaša KUZELJ in Blanka URŠIČ, koordinatorica projekta pa bo knjižničarka Karin PASTORČIČ.

 

SODELOVANJE S SLOVENSKIMI ZAMEJCI PRI TRSTU (BOLJUNEC, DOLINA, BORŠT, MILJE…)

Učenci 4. in 5. razredov se povezujejo z vrstniki iz zamejstva. Kontakt z vrstniki v Italiji vzpostavimo preko pisem. Naši učenci se predstavijo v italijanščini, medtem ko zamejci pišejo v slovenščini. Naši četrtošolci obiščejo svoje vrstnike v Italiji na pohodu v dolino reke Glinščice. Naše petošolce vrstniki iz zamejstva obiščejo v Izoli. Skupaj izvedemo organiziran dan v soline in se družimo na naši šoli.

Vodji: Mateja TOMAŽIČ in Maša AVSENAK ZOBEC

 

NADSTANDARDNA EKSKURZIJA V TUJINO (7. – 9. razred)

Z nadarjenimi učenci oz. učenci, ki dosegajo uspehe na različnih področjih ter/ali samo z učenci izbirnih predmetov jezikov oz. retorike se izvede ekskurzija v tujino, predvidoma v Pariz med jesenskimi počitnicami.  

Vodja: Maša AVSENAK ZOBEC 

 

EKSKURZIJA V BENETKE (7. – 9. razred)

Z nadarjenimi učenci oziroma učenci, ki dosegajo uspehe na različnih področjih ter/ali samo z učenci izbirnih predmetov likovno snovanje in filmska vzgoja se izvede ekskurzija v Benetke na koncu šolskega leta.

Vodja: Klarisa HRVATIN 

 

MEDPREDMETNO SODELOVANJE ŠPANŠČINE in LIKOVNEGA SNOVANJA

Ogled razstave katalonskega slikarja Juana Miroja v Trstu (september v popoldanskem času). 

Vodji: Klarisa HRVATIN in Maša AVSENAK ZOBEC 

 

BRANJE BREZ MEJA

V šolskem letu 2023/2024 se bomo vključili v mednarodni projekt Branje ne pozna meja/Čitanje ne poznaje granice, ki ga organizira Zveza bibliotekarskih društev Slovenije, Sekcija za šolske knjižnice, Hrvatska udruga šolskih knjižničara in Hrvatsko čitateljsko društvo.

Bistvo projekta je promocija glasnega branja, razvijanje bralnih sposobnosti, razvoj različnih vrst pismenosti, obvladovanje metod raziskovalnega dela, bogatenje besednega zaklada, predvsem pa širjenje tuje literature.

V projektu, v katerem sodelujejo slovenske ter hrvaške osnovne in srednje šole, gre za izmenjavo izkušenj pri branju na glas. Vsaka slovenska šola, ki sodeluje v projektu, dobi partnersko šolo iz Hrvaške, s katero sodeluje celo šolsko leto. Slovenski učenci preberejo hrvaško delo, prevedeno v slovenščino, hrvaški otroci pa preberejo slovensko delo, prevedeno v hrvaščino. Nato prebrano analizirajo, dramatizirajo, predstavijo javnosti, spoznavajo avtorja, spoznavajo kraj dogajanja iz zgodbe, med seboj sodelujejo, se slišijo, si dopisujejo, srečujejo na zoom srečanjih in ob koncu leta se en drugega tudi obiščejo, če jim sredstva in situacija to omogoča.

Koordinatorka projekta: Renata ŠTEFANČIČ

 

PROJEKT KROKUS

Projekt Krokus je nastal na Irskem na pobudo združenja HETI (Holocaust Education Ireland). Združenje mladim in šolarjem, starim 10 let in več, podarja čebulice rumenih krokusov (žafrana), da jih posadijo v spomin na 1,5 milijona judovskih otrok, ki so umrli v holokavstu, in v spomin na tisoče drugih otrok, ki so bili žrtve nacističnih grozodejstev. Rumeni cvetovi spominjajo na rumene Davidove zvezde, ki so jih bili Judje prisiljeni nositi v času nacistične vladavine. Krokus cveti proti koncu januarja, približno v času mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta (27. januar). Ko ljudje občudujejo rože, učenci razložijo, kaj predstavljajo, in se spomnijo otrok, ki so umrli v holokavstu.

To je tudi primeren način za seznanjanje mladih s holokavstom in za ozaveščanje o nevarnostih rasizma in diskriminacije. Sodelovanje otrok pri spoznavanju holokavsta, sajenju čebulic in opazovanju rasti cvetov spodbuja k učenju strpnosti in spoštovanja.

Pri projektu Krokus je ob njegovi ustanovitvi leta 2005 sodelovalo 6.000 irskih učencev. Leta 2018 je bilo vanj vključenih že več kot 100.000 mladih iz Irske in še desetih evropskih držav. Koordinator projekta za Slovenijo je Sinagoga Maribor.

Koordinatorka projekta na šoli: Andreja GREGORIČ

 

 

(Skupno 77 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost