Jump to main content
00 386 (0)5 662 11 50 tajnistvo@osvsmuc.si
Select Page

Otrok mora razmišljati z lastno glavo…

.

Če se vam zdi, da vi osebno prepogosto razmišljate zmedeno, impulzivno, prehitro in rutinsko,

je zadnji dan pred šolskimi počitnicami morda primeren trenutek za razmislek o tem, ali ne bi želeli, da se vi in vaš otrok naučita – razmišljati:

bolj osredotočeno, bolj objektivno, bolj celovito in bolj ustvarjalno. Za mir v duši, dobre odnose s soljudmi in uspešnejše delo. J

V tem kratkem intervju v Dnevniku lahko preberete, kako na izobraževanje v šolah gleda dr. Edward de Bono. Intervju je bil objavljen pred šestimi tedni (a sem ga pravkar odkrila). Tako ga zaključi:

Kaj bi torej v prvi vrsti položili na srce našim politikom?

Poučujte tehnike razmišljanja v vseh šolah brez odlašanja! Verjamem, da bo to podprla tudi nova vlada. Ključna vloga razmišljanja je, da si odpreš več možnosti. Ne da se prepiraš o tem, kaj je bolje od drugega. Razmislek o tem naj nastopi pozneje, pač pa naj bo ključnega pomena odpirati si čim več možnosti.

Kakšen je moj pogled na to, preberite v svežem intervjuju za Nedeljski Dnevnik (1. del2. delpovzetek).

Kaj predlagam? Povabite učitelje svojih otrok, da se naučijo poučevati razmišljanje na šestmesečnem usposabljanju ,CoRT’-a vCelju (vsak drug pon. od 16.30 do 19.30), Mariboru (vsak drug torek od 17h do 20h) in Divači (vsako drugo sredo od 16.30 do 19.30). V Ljubljani usposabljanje že poteka in je skupina polna. Vsako srečanje traja 4 šolske ure in stane 20 EUR. Vseh srečanj je 12.

Če ne naletite na nobenega motiviranega šolnika v svojem okolju, pošljite otroka na Šolo za razmišljanje k meni: v Celje (vsak drug pon. od 15.30 do 16.25), v Ljubljano (vsak torek od 16h do 16.55) in v Divačo (vsako drugo sredo od 15.30 do 16.25). Vsako srečanje traja 55 minut in stane 10 EUR. V Ljubljani je 23 srečanj, v Celju in Divači pa 12.

Kajti, kot pravi de Bono v knjigi Naučite svojega otroka razmišljati»Največje darilo, ki ga lahko podarimo otroku, je sposobnost, da znajo razmišljati z lastno glavo.«

(Skupno 89 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost