Jump to main content
00 386 (0)5 662 11 50 tajnistvo@osvsmuc.si
Select Page

Tudi v letošnjem letu smo 8. februar, slovenski kulturni praznik, obeležili z vodenim ogledom na Kaštelir nad Kortami.

Vodnica Slavica Hrvatin, oblečena v oblačila Histrov, je pred veliko skupino obiskovalcev podrobno in slikovito predstavila življenje ljudi iz obdobja od 2. tisočletja pr. n. št.  pa vse do antike.

Zanimivo in bogato potovanje v preteklost je pritegnilo udeležence pohoda, med katerimi je bilo veliko domačinov. Med pohodom so lahko občudovali  drevesa, kot so hrast, mandljevolistna hruška, skorš, maklen, poljski brest, mali jesen, črni gaber, pa grmičevje, npr. črni trn … Domačin David Hrvatin je poskrbel, da vsakdo zve, za katero drevo, grm gre.  Oblikoval je kamne in nanje vklesal  njihova poimenovanja v slovenskem ter latinskem jeziku.

Obiskovalci so prisluhnili  ptičjemu petju in hodili po kamnih, ki so priča, da so tam nekoč živeli ljudje.

Po izčrpnem vodenju je sledil kratek kulturni program v amfiteatru na prostem. Dragica Kocjančič je prebrala lastno zgodbo Ko kamen na Kaštelirju spregovori.  Nato so učenci Podružnične šole Korte Veronika, Karolina, Nija, Sofia, Alin, Lukas, Marcel pod vodstvom učiteljice Ane Orbanič Dobrinčič  prebrali veliko zanimivosti o Francetu Prešernu, njegovi družini, njegovem življenju, njegovem delu. Marsikaj so povedali tudi v kortežanskem narečju, osemletna Kiara pa je deklamirala kitico iz Prešernove ZdravljiceS svojo pesmijo A sploh veste, kako bogati smo? je dopoldansko kulturno srečanje sklenila Janja Mertinc.

Rozana Prešeren, predsednica Turističnega in kulturnega društva Šparžin, je poskrbela za zanimivo degustacijo: kruh, ki so ga pekli Histri, kozji sir z zelišči v oljčnem olju, kroštole, picete, topel čaj in zanimivo pijačo iz vinske trte.

Učenke, učenci in učiteljice 

Podružnične šole Korte

 

(Skupno 103 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost