Jump to main content
00 386 (0)5 662 11 50 tajnistvo@osvsmuc.si
Select Page

V ponedeljek, 28. 11. 2022 smo na Osnovni šoli Vojke Šmuc imeli spominsko slovesnost ob dnevu šole, ki sta jo vodila učenca Edi Bučar (8.a) in Aleksander Starc (5.b). Vsako leto se v tem času spomnimo na pogumno partizanko Vojko Šmuc, po kateri naša šola nosi ime.

Spominski slovesnosti, ki se je odvijala ob spomeniku pred šolo, so se pridružili gospod ravnatelj Anton Baloh, pomočnici Lea Kozel in Veronika Zubin, gospod župan Danilo Markočič ter predstavnika Zveze borcev NOB, gospod Slobodan Radujko in gospod Dušan Moljk.

Mladinski pevski zbor je pod vodstvom učiteljice Tatjane Čeh zapel partizansko pesem »Lepo je v naši domovini biti mlad«, na kitaro pa jih je spremljal učenec Teo Grizelj (9.c).

Na šoli imamo veliko nadobudnih glasbenikov in pesnikov, ki se borijo za svoje uspehe tako, kot se je Vojka borila za svoja načela. Prisotni so lahko prisluhnili Janu Cenciču (7.b) in njegovi pozavni ter Lume Elisabeth Salilaj Bertrand (9.b) in nežnim zvokom violine. Učenka Oceane Helvig (8.c) je prebrala svojo avtorsko pesem »Svoboden kot ptica«, Darija Muždekić (7.d) pa nas je med branjem upajočih in domotožnih misli, ki jih je Vojka zlila na papir med služenjem kazni v konfinaciji, popeljala nazaj v čas.

Nagovoril nas je gospod ravnatelj Anton Baloh, ki s svojimi idejami, usmerjanjem in nenehno spodbudo stoji ob strani vsem učencem šole. Prisotne je pozdravil tudi gospod župan Danilo Markočič, ki prav tako bdi nad delom šole in se vselej udeleži prireditev ob spominu na Vojko Šmuc. Tokrat je kot predstavnik Zveze združenj borcev NOB prisotne nagovoril gospod Dušan Moljk, ki je učencem opisal življenje partizanke Vojke Šmuc.

Vsi trije govorci so v spremstvu učencev položili vence k spomeniku, ob tem pa je ušesa božala pesem »V tihem gozdu ob tabornem ognju«, ki jo je na kitaro zaigral Bernard Počkaj (9.a).

(Skupno 339 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost